Gusani kotlići Gorenc su izliveni iz jednog dela metala koji obezbedjuje ravnomernu raspodelu temeperature po celom kotliću. Mogu se koristiti na otvorenoj vatri , a najbolje mogućnosti postižu se nekim od gorionika Gorenc jer su tada još bolji efekti kuvanja i još bolja raspodela temperature.
Glavna odlika gusa je da i čuva vrlo visoke temperature kuvanja čime se poboljšava kvalitet kuvanja jela.
U kotliću možemo kuvati sve što želimo poput pasulja, riblje čorbe, govedjih paprikaša i mnogih drugih kulinarskih specijaliteta različitih naroda. Posude od gusa različiti narodi koriste za kuvanje već nekoliko vekova. Odvojite malo vremena da otkrijete svoj miris i ukus koji Vas opčinjava. Tajna kuvanja u kotliću je jednostavna: konstantna vatra, mešanje ravnomerno, pažljivo odabrani sastojci i začini i malo strpljenja. Sastojke: meso, ribu ili povrće sitno usitnite- mešajte i ukuse i mirise. Rezultat će Vas opčiniti.
Možemo ih koristiti nad otvorenom vatrom ili, još bolje, nad plinskim gorionikom čime potpuno kontrolišemo temperaturu kuvanja. Kotliće od gusa potrebno je pre prvog korišćenja prekuvati. U kotlić dodate približno dve litre mleka i ostalo napunite vodom. Tu mešavinu dobro prokuvate i prospete. Na kraju kotlić obrišite kuhinjskim papirom. Kotlić više nije potrebno ponovno prokuvavati, nakon upotrebe ga samo jednostavno obrišete krpom umočenom u jestivo ulje i pospremite u suv prostor. Doslednim poštovanjem ovog uputstva kotlić će vam služiti dugi niz godina.